This website is using cookies
×

Afvallen door sport en fitness

Afvallen door sport en fitness Afvallen door sport en fitness

Om aan het ideale gezonde gewicht te komen en op het juiste gewicht te blijven is naast gezond en gevarieerd eten voldoende lichaamsbeweging noodzakelijk.

De meeste mensen bewegen per dag te weinig en nemen daarbij per dag te veel calorieën tot zich. Het gevolg is een (langzaam) oplopend gewicht dat zich lastig laat herstellen.

Sport en Fitness

Informatie over afvallen en lichaamsbeweging. Hoe kun je thuis of op de sportschool met de hometrainer, crosstainer, spinbike, roeitrainer, trilplaat, treadclimber, loopband, stepper of andere fitnessapparaten werken aan gewichtsverlies.
Wat is cardiotraining en wat heb je aan krachttraining?

Bij het afvallen is sporten erg belangrijk. Afvallen zonder sporten heeft namelijk geen enkele zin. Voor elke 4 kilo die je afvalt, val je 1 kilo spieren af. Door de vermindering van spieren vertraagt je verbranding. Hierdoor ontstaat het zogenaamde "jojo-effect".

Hartslag bepalend voor de vetverbranding

Om de effecten van sport op onze vetverbranding moeten we het verschil kennen tussen een aërobe en een anaërobe inspanning. Het is duidelijk dat vooral tijdens een aërobe inspanning vetverbranding plaats vindt.

Het is dus uitermate belangrijk om de juiste intensiteit te hanteren bij onze training. De hartslagmeter is hiervoor een ideaal middel. De hartslagfrequentie die optimaal is voor de vetverbranding ligt voor een loper in de intensiteitszone tussen de 68 en 75% van de maximale hartfrequentie. (Schatting HFmax : 220 - leeftijd). Voor een fietser ligt de optimale vetverbranding tussen 63 en 70% van de maximale hartfrequentie.

Omdat het suikergehalte 's morgens in ons lichaam laag is, wordt de nodige energie vooral geleverd door vetverbranding. Daarom is een aërobe training voor het ontbijt ideaal om gewicht te verliezen.

Trainen na het avondmaal heeft natuurlijk ook een gunstig effect op ons gewicht omdat de calorieën die zijn opgenomen verbrand worden vooraleer ze kunnen omgezet worden in vet.

Cardiotraining

Om de vetverbranding te stimuleren doen heel veel mensen naast het volgen van een dieet ook cardiotraining.

Cardio komt van cardiovasculair en deze vorm van aërobe training is dan ook goed voor hart- en bloedvaten. Daar waar gewichttraining voor een blijvend hogende vetverbranding zorgt, kun je met cardiotraining direct veel calorieën verbranden.

Krachttraining

De meeste mensen realiseren het zich niet, maar met gewichtentraining kun je prima afslanken. Sterker nog: je zult je beter voelen en er strakker uitzien dan ooit tevoren! De truc is om zowel voeding als training aan te passen aan je doel.

De training moet je doen met zware gewichten en weinig herhalingen (ong 8 à 10). 'Mannentraining' dus, maar het verschil is, dat je er als vrouw niet ontzettend gespierd van wordt. Wél word je strakker en je verbrandt meer vet. Je traint elke spiergroep 1x per week om voldoende tijd voor herstel en overcompensatie (sterker worden) te geven.

Na de krachttraining kun je nog een half uurtje cardio doen (maar nooit ervoor!).

Sportschool Dansprogramma's

Zumba

Zumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbranden

Zumba is de nieuwe hype op fitnessgebied. Het is een combinatie van aerobics en een vereenvoudigde vorm van Latin Dance. Met Zumba kun je, volgens wetenschappers, tot wel 1.000 calorieën per uur afvallen.Zumba zorgt ervoor dat je hele lichaam in beweging is. En hoewel de ene dans beter is voor bepaalde lichaamsdelen als de andere, alle spieren worden getraind en versterkt. Door de versterking van je spieren komt de verbranding van vet sneller en beter op gang. Spieren hebben immers veel energie nodig. Het is daarom goed om aan Zumba te doen als je met een dieet bezig bent. Omdat Zumba alle spieren traint is het bij uitstek geschikt om te combineren met een dieet.

SH'Bam de fitness danssensatie van Les Millls

SH'Bam is de fitness groepsles van Les Mills. SH'BAM is een cardiogroepsles, waarin je de hartslag flink omhoog gaat. Je danst op populaire hits die hoog in de hitlijsten staan, klanken die te horen zijn in de meest trendy discotheken over de hele wereld, de beste classics die door remix in een nieuw jasje zijn gestoken en natuurlijk de meest swingende Latin beats. Dit maakt SH'BAM tot een workout die ultrafun en gezellig is.Met gebruik van eenvoudige danspasen, die iedereen snel kan oppikken, werk je al dansend aan je conditie. Dus lekker zweten en en toch ontspannen bezig zijn, de ideale manier om af te vallen. Kijk bij je sportschool of deze les ook hier wordt gegeven.
Laatst aangepast op woensdag 09 september 2020 09:33
×

TOP