This website is using cookies
×

Vitiligo - Oorzaak en behandeling

Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar hun pigment verliezen. De pigmentcellen worden vernietigd en de stof die de huidskleur bepaalt, melaninen, wordt niet meer aangemaakt. Hierdoor verschijnen witte plekken op de huid, vaak omringd door donkerder vlekken. Er is dus sprake van zowel hypopigmentatie (te weinig kleurstofpigment) als hyperpigmentatie (teveel kleurstofpigment). De afbeelding laat zien hoe Vitiligo er uit kan zien.

Sites over Vitiligo


Oorzaak van Vitiligo

De oorzaken van Vitiligo zijn helaas nog steeds niet bekend. Er zijn wel diverse theorieen die de oorzaak proberen te verklaren.

Behandelaars

Behandeling van Vitiligo

Vitiligo Puva behandeling

PUVA is een behandeling met het medicijn Psoraleen en ultraviolet licht (UVA). Via deze behandeling kan er herpigmentatie (bruine puntjes) optreden in de witte plekken.

Vitiligo UVB (narrowband UVB), TL01 behandeling

Ultraviolet B is, net als ultaviolet A, een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Het heeft een krachtiger werking dan UVA en wordt daarom zonder aanvullende orale medicijnen, zoals psoraleen, toegepast. Sinds enige jaren zijn er nieuwe UVB lampen in gebruik die bijna even effectief zijn als PUVA therapie.

Huidtransplantatie

Kleine stukjes normale huid van de patient zelf kunnen worden getransplanteerd naar vitiligoplekken. Meestal worden kleine 'eilandjes' gezonde huid in de vitiligoplekken gelegd. De bedoeling is dan dat de pigmentcellen uit de gezonde huid in de vitiligohuid kruipen. Deze therapie wordt gecombineerd met lichttherapie. Voorwaarde voor de therapie is dat de vitiligo zich al enige tijd niet uitbreidt.

Huidbleking

Deze methode wordt ook wel de omgekeerde methode genoemd. Deze behandeling houdt in dat de gezonde huid afgebleekt wordt zodat de huid een egale kleur krijgt. Dit zou cosmetisch een mooier zicht zijn. Het afbleken gebeurt met behulp van een hydrochinon-bevattende crème. Dit is ook de behandeling waar Michael Jackson voor gekozen heeft.

Experimentele behandelingen

Laserbehandeling

Calcipotriol

Dit is een afgeleide van vitamine D3 toegepast in een creme. Het is een product dat wordt gebruikt voor psoriasis, maar het zou ook een gunstig effect hebben op vitiligo. Zowel calcipotriol alleen, als in combinatie met lichttherapie zouden een goed effect op vitiligo kunnen hebben.

Foliumzuur en vitamine B12

Documenten

Discussiegroepen

Media en Publicaties

×

TOP