This website is using cookies
×

Joomla website bouwen en onderhouden

Het bouwen van een website heeft, net als het internet zelf, een revolutionaire ontwikkeling meegemaakt. In het begin werd de broncode (HTML) in een texteditor ingetypt. Deze werd dan met een FTP programma 'overgezet' naar de webserver. Daar kon dan het resultaat bekeken worden.

Hierna kwamen later de WYSIWYG editors zoals Frontpage en Dreamweaver. Hiermee was het mogelijk om direct in de editor het resultaat te zien van de gebouwde website. Ook het uploaden (synchroniseren) van de website op de server werd door deze programma's verzorgd.

Tegenwoordig zijn de CMS (Content Management Systemen) erg populair. Hierbij bevindt de hele website inclusief de editor zich op de webserver. Voordeel is dat je overal ter wereld togang hebt tot de FrontEnd (de website) en de BackEnd (de editor) via een internet browser. De nadruk komt ook meer te liggen op inhoud en vormgeving dan op specifieke web kennis zoals HTML.

Joomla templates en styling

Joomla Templates

Een groot voordeel van Joomla is het grote aanbod van (gratis) templates. Templates doe voldoen aan de Joomla Standaard kunnen direct in Joomla geïmporteerd worden. In deze templates wordt gebruik gemaakt van module posities. Deze posities zijn niet gestandariseerd en dus template afhankelijk. Na het importeren van de template moet er dus vaak nog wel wat aan de modules gesleuteld worden om ze (weer) op de juiste positie te krijgen.

Styling met CSS

Joomla heeft een ingebouwde CSS editor. Het is geen geavanceerde editor, maar je kunt hier wel direct de styling van je website aanpassen. Je kunt natuurlijk je eigen stijlen maken en toepassen, maar kunt ook de bestaande (standaard) styling van Joomla aanpassen.

Logo ontwerpen

Joomla web technieken

Een Joomla website is opgebouwd uit diverse onderdelen die ieder weer gebaseerd zijn op diverse webtechnologieën.

HTML

HTML is de taal van het internet. Webpagina's zijn opgebouwd uit HTML. Een goede beheersing van HTML is noodzakelijk om te begrijpen hoe de webpagina is opgebouwd.

PHP

De basistaal van Joomla is PHP. PHP staat voor PHP Hypertext Preprocessor. Het is een server-side scripttaal en wordt net als ASP eerst door de server bewerkt alvorens de pagina naar de bezoeker wordt gestuurd. Een groot voordeel van PHP is dat het Open Source is. Daarnaast is het platform onafhankelijk.

JavaScript

Javascript is net als VBScript een clientside scripttaal. Dit wil zeggen dat de JavaScript code wordt uitgevoerd in de browser van de bezoeker.

MySql Database

De MySQL database is het hart van de Joomla installatie. MySQL is een open source relationele database management systeem (RDBMS), dat gebruik maakt van SQL.

Grafisch

Hosting en webiste beheer

Het beheren van een website beperkt zich niet alleen tot de inhoud van de site (content), maar ook de webserver of de gehuurde webruimte (hostingprovider) moet onderhouden worden. Denk hierbij aan het regelmatig (automatisch) maken van backups en het controleren van de hoeveelheid verkeer (traffic)

Controleren en monitoren van de website

Je website wordt gehost, maar hoe controleer je nu of de hostingprovider ook daadwerkelijk deze website dag en nacht beschikbaar heeft op het internet? Hiervoor zijn een aantal (gratis) diensten die continu de uptime van websitres controleren. Op deze manier kun je dus vrij eenvoudig zien of je hostingafspraken worden nagekomen.

Automatiseren van je Joomla website

Op een site heb je vaak te maken met steeds terugkerende activiteiten zoals het bijwerken van datafeeeds. Natuurlijk kun je deze dagelijks handmatig verversen, maar het is ook mogelijk om dit automatisch door de webserver uit te laten voeren.

Test je website

Het testen van een website op verschillende internet browsers is lastig. Het aantal (mobiele) browsers is enorm groot en testen duurt dus erg lang.

Er zijn een aantal hulpmiddelen die bij dit cross-browser testen kunnen helpen:

  • IETester.Een standalone aplicatie waarmee de website getest kan worden in IE5, IE6, IE7 en IE8.
  • http://browsershots.org.  Een website waar je d.m.v. screenshots een beeld krijgt hoe jouw website er uit ziet in tientallen verschillende browsers.

Web Debugging

Als het dan toch niet helemaal goed gaat, dan is het verstandig om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen. Duurt het laden van de site erg lang, of zijn sommige pagina's structureel slecht bereikbaar? Door het debuggen van het netwerkverkeer en het controleren van de logfiles op de webserver kunnen veel problemen relatief eenvoudig achterhaald worden.

Joomla onderhoud en backup

Joomla site verhuizen

Laatst aangepast op donderdag 20 september 2018 16:44
×

TOP