This website is using cookies
×

Logitech afstandsbediening programmeren

Met een universele afstandsbediening is het mogelijk om (bijna) al deze apparaten met 1 afstandsbediening te bedienen. Hierdoor kunnen alle andere afstandsbedieningen de kast in.

Leveranciers van universele afstandsbedieningen zijn o.a. Logitech en Philips.
Logitech is de onbetwiste marktleider met de Harmony serie.

Het principe van de afstandsbediening

Hoeveel afstandsbedieningen heb je liggen?

Tegenwoordig heeft bijna ieder apparaat wel een afstandsbediening. Een afstandsbediening voor de TV, de radio, de spelcomputer, de mediaspeler, de verlichting enz....

Infrarood afstandsbediening

Afstandsbedieningen voor Audio/Video-apparatuur werken meestal via IR (infrarood). Dat is een voor mensen niet zichbare lichtbundel. Ieder merk en type apparaat heeft zijn eigen infrarood codes. Als je op een toets drukt van de afstandsbediening (AB) zal de infrarood led in de AB een unieke code uitzenden waarop het betreffende apparaat zal reageren door het gekoppelde commando uit te voeren.

RF/Bluetooth afstandsbediening

Een andere methode is RF/Bluetooth (Radiofrequentie). Dit is een veelgebruikte functie om lampen en andere apparaten aan en uit te zetten met een afstandsbedieing. RF kom je tegen op de meer geavanceerde en dus ook duurdere universele afstandsbedieningen.

Het principe van de universele afstandsbediening

De universele AB is in staat om de codes voor al deze apparaten aan te sturen.

Op de simpele modellen doe je dit door een code per apparaat in te voeren. Door deze code weet de AB welk apparaat je wilt aansturen.

Bij de geavanceerde modellen kun je via software of via internet het betreffende apparaat selecteren en op de AB zetten.

Programmeren van de afstandsbediening

Hierbij gaan we uit van de Harmanony afstandsbedieningen van Logitech zoals de Harmony One en de Harmony Ultimate.

Software Logitech

Om de afstandsbediening te programmeren sluit je de universele afstandsbediening aan met een USB kabel op je computer. Installeer de setup software of ga naar de site myharmony.com. Maak hier een account aan.

Alle instellingen van je AB worden opgeslagen in het profiel bij Logitech. Dus als je AB stuk gaat, of je koopt een ander model, dan kun je de gegevens opnieuw laden of converteren in je nieuwe afstandsbediening.

Apparaten aanmaken

Voordat we de AB kunnen gebruiken moet deze weten welke apparaten aangestuurd moeten worden. Hiervoor heeft Logitech een database aangelegd met daarin bijna all denkbare merken en types.

Via de Logitech software worden deze apparaten toegevoegd aan de afstandsbediening.

Activiteiten aanmaken

De afstandsbedieing werkt met activiteiten. Een activiteit geeft aan wat er moet gebeuren om een bepaald apparaat aan te zetten.

Voorbeeld: Om een film te kijken moet ik de TV, DVD speler en surround set aanzetten. Door dit te bundelen in een activiteit zullen met 1 druk op de knop al deze apparaten geactiveerd worden, worden de juiste ingengen geselecteerd en worden eventuele andere apparaten uitgezet.

Storingen verhelpen

Zoek je ondersteuning bij het verhelpen van een storing aan je afstandsbediening. We hebben hier de meest voorkomende problemen op een rij gezet.

Probleem : Apparaat reageert niet altijd

Dit probleem heeft waarschijnlijk te maken met timing. Alle apparaten hebben een bepaalde tijd nodig om een commando uit te voeren en nieuwe commando's te accepteren. Als er binnen die tijd een commando verstuurd wordt, zal het apparaat deze negeren.

Zeker bij het opstarten heeft een apparaat tijd nodig voordat commando's verwerkt worden. Zorg er daarom voor dat de initiële intervaltijd hoog staat (5 seconden of meer), de interval tussen commando's is over het algemeen 1 seconde.

Probleem : Opladen werkt niet

Geeft het opladen problemen, controleer dan de volgende zaken:

  • Staat er spanning op de oplader.
    Controleer in meerdere wandcontactdozen.
  • Controleer de contactpunten tussen oplader en afstandsbediening.
    Er kan wat aanslag op zitten. Haal de spanning van de oplader en maak de contacten van oplader en afstandsbedienig schoon met een doekje met spiritus.
  • Batterij defect.
    Verwijder de batterij/accu en plaats de AB terug op de oplader. Als de AB nu wel reageert, dan is waarschijnlijk de batterij defect.
Laatst aangepast op zondag 30 augustus 2020 16:22
×

TOP