This website is using cookies
×

DWDD University afleveringen

Het VARA programma de wereld draait door heeft sinds 2012 een uitstap gemaakt naar een wetenschappelijk programma de DWDD University.
In de eerste aflevering werd een college gegeven door Robbert Dijkgraaf over hoe het heelal is ontstaan.

In deze programmareeks wordt, onder leiding van Mathijs van Nieuwkerk, door diverse wetenschappers college gegeven over een specifiek onderwerp.
De presentatie is over het algemeen luchtig, maar heeft wel veel (populair)wetenschappelijke inhoud.

De wereld van Klöpping (2013)

Een serie over het ontstaan van de computer o.a. vanuit de garage van apple en een kijkje achter de schermen bij Google. Een enorme enerverende tocht door de nog korte geschiedenis van de computer. Voor iedereen met computerinteresse een must see.

 • Deel 1 - De ontstaansgeschiedenis van Silicon Valley (26-4-2013)
  Hij bezoekt historische plekken in het gebied zoals de prestigieuze Stanford University, de HP Garage (ook wel de kraamkamer van Silicon Valley genoemd) en de legendarische Homebrew Computer Club, waar beroemde Apple-pioniers als Steve Wozniak en Steve Jobs in de jaren ’70 en ’80 als hobbyisten ideeën uitwisselden. Alexander spreekt ook de oude hoogleraar van Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin, die hen stimuleerde het idee van een mogelijke zoekmachine voor het internet verder uit te werken.
  Bekijk deze aflevering
 • Deel 2 - De belangrijkste bedrijven in Silicon Valley
  De tweede aflevering gaat over de belangrijkste bedrijven en de bruisende cultuur van gehaaide investeerders en internetondernemers in Silicon Valley. Een cultuur van lef hebben, de wereld willen veranderen, ongekend hard werken, failliet gaan en weer opstaan. 
  Alexander laat zien hoe sommige programmeurs werken totdat ze er letterlijk bij neervallen. Hij bezoekt onder meer Google, Facebook, Twitter en ook WhatsApp, waarmee hij een paar weken geleden al het nieuws haalde: als eerste ter wereld kreeg Alexander met zijn cameraploeg toegang tot deze voorheen wat geheimzinnige organisatie.
  Bekijk deze aflevering
 • Deel 3 - De toekomst en de techniek die we de komende jaren kunnen verwachten vanuit Silicon Valley
  In de derde aflevering onderwijst Alexander over de toekomst en de techniek die we de komende jaren kunnen verwachten vanuit Silicon Valley. Zoals Google Glass, de futuristische bril waarmee je permanent ingeplugd bent in de digitale wereld. Of de persoonlijke drone, die je meeneemt op vakantie en die misschien in de toekomst boodschappen voor je kan doen. En natuurlijk de zelfrijdende auto, die in Silicon Valley al lang geen toekomstmuziek meer is.
  Bekijk deze aflevering

Robbert Dijkgraaf

 • Het ontstaan van het heelal (2012)
  In de Koepelkerk in Amsterdam gaf hij een college over het ontstaan van het heelal vanaf de oerknal. Met behulp van spectaculaire animaties en eenvoudige demonstraties werd deze complexe materie inzichtelijk gemaakt.
  Bekijk deze aflevering
 • Het allerkleinste (2012)
  Wat zijn de bouwstenen waaruit alles, ook wijzelf zijn gemaakt? Robbert Dijkgraaf gaat aan de hand van spectaculaire animaties, een maquette van een cel en een onvervalst ‘quantum theater’, op zoek naar de basis van alles.
  Bekijk deze aflevering
 • De geniale geest van Albert Einstein (2013)
  De geboren Duitser wordt beschouwd als een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis. Hij bedacht verschillende relativiteitstheorieën en de formule E=MC2. Wat die precies betekent, verklaart professor Dijkgraaf in zijn college.
  Bekijk deze aflevering
 • Het oneindige (2014)
  Robbert Dijkgraaf neemt ons mee in de magische wereld van Het Oneindige vanaf de Westergasfabriek in Amsterdam. Getallen zijn overal om ons heen, van klein tot bizar groot. Waar je denkt dat je niet meer verder kunt, daar begint Het Oneindige. En zelfs daar voorbij blijkt nog een hele wereld aan mogelijkheden schuil te gaan. Zoals we van hem gewend zijn maakt Robbert Dijkgraaf zijn college concreet aan de hand van historische beelden, charmante huis-, tuin-, en keukenvoorbeelden en spectaculaire animaties.
  Bekijk deze aflevering

Robert Kranenborg

 • De koe (2013)
  Topkok Robert Kranenborg geeft op uitnodiging van De Wereld Draait Door een college over: De Koe. Voor 1100 toehoorders brengt hij vanuit de Gashouder in Amsterdam een culinaire ode aan de koe van kop tot staart.
  Bekijk deze aflevering

Bioloog Freek Vonk

 • College over Gif (2014)
  Freek Vonk geeft een college over de diverse aspecten van gif. Gif is niet alleen dodelijk, maar ook van heel veel mensen het leven kan redden door gebruik te maken van diverse eigenschappen en bepaalde elementen van dit gif. Deze aflevering trok maar liefst 1,5 miljoen kijkers.
  Bekijk deze aflevering
 • De evolutie (2016)
  Waarom zijn we bang voor slangen? Waarom zit onze neus boven onze mond? En hoe kan het dat baby’s zich zo goed aan een waslijn vast kunnen houden?
  Bekijk de aflevering van Freek Vonk over de evolutie

Professor dr. Erik Scherder

'Het Brein', Deze serie bestaat uit drie afleveringen

 • Deel 1 - De opbouw van de hersenen (2015)
  Professor Scherder zet uiteen hoe onze hersenen zijn opgebouwd en waar precies de aanknop zit. Wat gebeurt er als iemand in coma raakt en welke invloed heeft stress op ons brein?
  Bekijk deze aflevering
 • Deel 2 - De bloedtoevoer van de hersenen (2015)
  Over de doorbloeding van onze hersenen. Wat gebeurt er in het brein van een topsporter en hoe belangrijk is beweging?
 • Deel 3 -  Het geheugen (2015)
  Wat speelt zich allemaal af in het brein bij gezichtsherkenning en wat is er aan de hand als ons geheugen ons in de steek laat?
Laatst aangepast op zaterdag 13 oktober 2018 21:58
×

TOP