This website is using cookies
×

e-Reader kiezen en kopen

De e-Book Reader ofwel e-Reader is in hoog tempo het 'analoge' papieren leesboek aan het vervangen. Steeds meer boeken worden digitaal uitgebracht en zijn daarmee nu ook beschikbaar voor de e-Readers en tablets.

Met name voor een (vlieg)vakantie is het gebruik van de e-Reader aan te bevelen. Geen gesjouw meer met kilo's boeken, die ook nog voor overgewicht in de bagage kunnen zorgen.

Door de compacte opslag van boeken (zwart-wit) en geen plaatjes, kunnen op een e-Reader veel boeken opgeslagen worden. Zo kunnen er op de standaard Sony PRS-T1 tot wel 1200 boeken opgeslagen worden.

De keuze e-Reader of Tablet

Neem ik een tablet computer of een e-Reader? Dit blijft een lastige maar ook persoonlijke keuze.

Tablet

Functioneel is een tablet zoals de Apple iPad of Samsung Galaxy superieur aan een e-Reader. Er zijn diverse apps voor Android en Apple die van je Tablet een e-Reader maken. De schermen van een tablet glanzen en zijn daardoor b.v. onder zonnige omstandigheden slecht leesbaar. Ook het gewicht van een tablet maakt het langdurig lezen, met de tablet in de hand, niet prettig.

e-Reader

De prijs van een e-Reader ligt op ongeveer 30% van b.v. een samsung Tablet en de e-Reader is door het gebruikte scherm veel beter geschikt om te lezen onder verschillende omstandigheden. Bij deze readers wordt gebruik gemaakt van een e-Ink scherm dat een hoog contrast met een laag energieverbruik combineert.

Het lage energieverbruik van een e-Reader zorgt er voor dat je tot wel 100 uur zonder opladen van je leesboek kunt genieten, probeer dat maar eens met een tablet.

e-Ink

De meeste e-readers zijn voorzien van een e-inkscherm. Dat bestaat uit miljoenen minuscule bolletjes die gevangen zitten in een doorschijnende plasticlaag. Die bolletjes bevatten elektrisch geladen pigmenten. De witte pigmenten zijn positief geladen, de zwarte pigmenten negatief. Zo kan het scherm worden beschreven via een elektrische lading. Het grote voordeel van e-ink is dat hij bijzonder goed leesbaar is in alle lichtomstandigheden, zelfs in volle zon, en dat het scherm heel weinig energie verbruikt. Het nadeel is dat de schermen alleen grijswaarden weergeven, geen kleur. Het verversen van het scherm gaat zo traag dat bewegende beelden momenteel niet haalbaar zijn. 

Alles over e-Books

e-Books kopen en downloaden

De e-Books worden verkocht in de online boekwinkels. Veel e-Books zijn nog alleen verkrijgbaar in het Engels, maar het aanbod van Nederlandse e-Books stijgt snel. Na het bestellen kan het boek gedownload worden. De Sony e-Reader heeft rechtstreeks, via WiFi, toegang tot de Sony Bookstore zodat boeken rechtstreeks op de reader gedownload worden. Bij de meeste e-Readers wordt het boek vanaf de PC / Tablet via een USB kabel overgezet naar de e-Reader. 

Bestandsformaten

Belangrijk aspect bij de aanschaf van een e-Reader is het aantal ondersteunde bestandsformaten voor e-Books. Met name de goedkopere readers ondersteunen vaak maar een beperkt aantal bestandsformaten waardoor het niet mogelijk is om ieder e-Book op de reader te lezen.

Veel gebruikte e-reader bestandsformaten zijn:

  • ePub
  • PDF
  • TXT
  • RTF
  • BBeB
  • Microsoft Word

Beveiliging ebooks

Naast de gratis publicaties worden ook de papieren bestsellers als e-Book uitgegeven. Natuurlijk wil de boekindustrie voorkomen dat e-Books illegaal worden gekopieerd. De schrik van de CD handel zit er goed in, en dus probeert men de commerciële boeken te voorzien van een kopieerbeveiliging.

Laatst aangepast op donderdag 25 oktober 2018 14:01
×

TOP