This website is using cookies
×

ERP en CRM Systemen

ERP systemen zijn computerprogramma's waarmee de resources zoals geld, voorraden, mensen en machines van een organisatie gepland (beheerd) kunnen worden. ERP staat dan ook voor Enterprise Resource Planning.

Men noemt dit ook wel backbone systemen omdat deze de ruggegraat vormen van bedrijven. In deze systemen worden de financiele administratie, de voorraadadministratie, de inkoop- en verkoopadministratie, de personeelsadministratie etc. gevoerd.

Een ERP pakket is dan ook geen software pakket dat je koopt in een doos en even op je computer zet. ERP implementaties zijn omvangrijke en ingrijpende processen die het doen en denken binnen een bedrijf enorm kunnen veranderen.

Opkomende trends in ERP en CRM zijn Cloud toepasingen en open-source ERP systemen.

Algemene ERP informatie

Leveranciers van ERP systemen

Op de ERP markt zijn diverse grote en kleine leveranciers actief. Hierbij zijn er generieke ERP systemen die vaak op maat gemaakt moeten worden voor de klant, maar ook branche specifieke ERP systemen die via instellingen ingericht kunnen worden zodat ze (bijna) zonder maatwerk geïmplementeerd kunnen worden.

Visma Software (voorheen AccountView)

Afas

Baan

Compiere

Exact

Informer

ITE Data

ITRIS

JIS Nederland

Lawson

Microsoft

Sage Pro ERP

SAP

Tendenz

Unit4 Business Software

ERP Processen info

ERP kan alle bedrijfsprocessen omvatten. Binnen ERP worden voor de processen 'standaardtermen' gebruikt. Per leverancier kunnen deze nog wel verschillen.

WMS - Warehous Management

Financieel

Supply Chain Management (SCM)

Supply Chain Management (SCM), ook wel integraal ketenbeheer genoemd, is een principe waarbij door middel van het verbeteren van processen en samenwerking met leveranciers en afnemers een betere functionaliteit van het deelnemende bedrijf in de keten ontstaat

ERP Onderhoud en migratie

DataCleaning

Door onjuiste invoer en veroudering van gegevens ontstaat er vervuiling in het systeem. Bij datacleaning wordt aan de hand van vooraf opgestelde criteria de data in het ERP systeem bijgewerkt om tot consistente data te komen in het systeem.

Vaak is datacleaning een voorbereiding op een datamigratietraject. Door vooraf oude data te verwijderen en bestaande data 'schoon' te maken wordt een migratietraject eenvoudiger en minder omvangrijk.

Datamigratie

Data Migratie is het converteren en uploaden van gegevens uit een bestaand automatiseringssysteem naar een nieuwe versie en/of andere (ERP) omgeving. Het migreren van data is complex en wordt vaak onderschat. Het gevolg is dat Datamigratie wereldwijd een van de drie belangrijkste oorzaken is waarom IT-implementatietrajecten mislukken.

Implementatie Methodieken

De implementatie van een ERP systeem is een complexe en ingrijpende operatie die alle onderdelen van een bedrijf raakt. Deze implementaties zijn alleen mogelijk als er gestructureerd en goed gedocumenteerd gewerkt wordt. Hiervoor hebben de leveranciers en implementatiepartners implementatie methodieken ontwikkeld die hetgehele proces vanaf intake tot oplevering beschrijven en vastleggen.

Opleiding en Certificering

Om de implementatie van ERP te kunnen uitvoeren is een gedegen opleiding noodzakelijk. Mede door de regelmatige updates die door de ERP leveranciers worden uitgevoerd, is het van het grootste belang dat consultants en ontwikkelaars op de hoogte zijn van de mogelijkheden van het ERP systeem.

 

 

 

 

 

 

Laatst aangepast op donderdag 20 september 2018 16:43
×

TOP