This website is using cookies
×

Vaatwasser zelf repareren

De vaatwasmachine wordt, soms meerdere keren per dag, intensief gebruikt. Bij dit gebruik krijgt een vaatwasser veel soorten verontreinigingen te verwerken. Problemen met de vaatwasser zoals storingen of een vuile vaat na de wasbeurt kunnen soms eenvoudig zelf opgelost worden.

Vaatwassers zijn er voor gemaakt om probleemloos de vaat schoon te maken. Maar toch blijkt in de praktijk dat veel vaatwassers na een aantal jaren al problemen beginnen te krijgen met het schoon afleveren van de vaat. Met name vetresten zorgen er voor dat de machine steeds slechter gaat presteren en deze de verwachte levensduur niet gaat halen.

Reparatie van een vaatwasser is vaak duur en soms ook onnodig. Door preventief onderhoud, zelf logisch nadenken en een aantal simpele controles is het mogelijk om dure reparatie rekeningen van een monteur te voorkomen.

Hoe werkt een vaatwasser

Om problemen met de vaatwasser op te kunnen lossen is het goed om te weten hoe een vaatwasser werkt.

De vaatwasser / afwasmachine werkt met twee pompen. Deze pompen, een circulatiepomp en een afvoerpomp, zorgen samen voor het vaatwasproces. Tijdens het wassen pompt de circulatiepomp met hoge druk het afwaswater door de sproeiarmen. Hierin zitten gaatjes die er voor zorgen dat de sproeiarmen door de waterdruk rond gaan draaien.

Na de diverse wasfasen wordt het vuile water uit de vaatwasser weggepompt door de afvoerpomp. De warmte van de vaat zorgt daarna voor het drogen door verdamping. Bij sommige merken vaatwassers wordt er extra warmte met behulp van een verwarmingselement toegevoegd om het drogen te versnellen.

Problemen met de vaatwasser

Als er na een tijdje problemen optreden in de vaatwasser is het goed om te analyseren welke functie er voor problemen zorgt. Met deze wetenschap en het inzicht hoe de machine werkt, is het vaak mogelijk om de storing zelf te verhelpen.

Zorg er vooraf voor dat de stekker van de vaatwasser uit het stopcontact is. Onderdelen kunnen onder spanning staan, of de vaatwasser kan spontaan gaan draaien.

Vaat wordt niet goed schoon

Dit heeft betrekking op de filters en de circulatiepomp. Controleer de volgende zaken:

 • Etensresten op de vaat
  Controleer of de sproeiarmen draaien tijdens het wassen.
  Zet de vaatwasser aan, en zet de sproeiarmen handmatig in een bepaalde stand. Sluit de deur, wacht 10 seconden en open de deur. Staan de sproeiarmen nog exact op dezelfde positie, dan is de kans groot dat de sproeiarmen niet draaien en daardoor de vaat niet schoon wordt.
 • Zijn er kalkvlekken
  Controleer het zoutreservoir of er voldoende zout aanwezig is. Stel eventueeel de hardheid van het leidingwater iets hoger in.
 • Zijn er strepen
  Controleer het glansspoelmiddelreservoir. Glansspoelmiddel laat de vaat streeploos opdrogen. Onvoldoende glansspoelmiddel zal daarom een streperige vaat tot gevolg hebben. Stel eventueel de dosering naar boven bij.

Vaat wordt niet droog

Dit heeft betrekking op het glansspoelmiddel en het verwarmingselement. Controleer de volgende zaken:

 • Controleer het doseerbakje voor het glansspoelmiddel
  Zit hier nog voldoende glansspoelmiddel in. Vaak te zien via een kijkopening die donker wordt als er voldoende glansspoelmiddel aanwezig is.
 • De vaat is wellicht te vroeg uit de vaatwasmachine gehaald (programma was nog niet geheel voltooid).
  Met name serviesgoed van plastic blijft over het algemeen nat. Dit komt omdat er onvoldoende warmte in het materiaal wordt opgeslagen waardoor het drogingsproces niet altijd goed verloopt.
 • Controleer de gansspoelmiddeldosering
  Als deze dosering te laag is, wordt de vaat niet droog. Pas deze instelling voor de dosering eventueel aan.

Stinkende vaatwasser

Komt er een onaangename lucht uit de vaatwaaser, ook als deze net heeft gedraaid?

 • Controleer de vuilzeef
  Zitten er etensresten in de vuilzeef, maak de vuilzeef dan schoon.
 • Controleer het fijnmazige filter
  Achter de vuilzeef zit nog een fijnmazig filter. In dit filter kunnen vetresten zich ophopen. Maak het filter schoon onder een warme kraan.
 • Was regelmatig op hoge temperatuur
  De huidige eco wasprogramma's maken gebruik van lage temperaturen. Hierdoor gaan niet alle bacteriën dood. Regelmatig wassen op hoge temperatuur zal de vaatwasser schoon houden.
 • Wasprogramma met machinereiniger
  Laat iedere maand de machine draaien met machinereiniger. Haal alle vaat uit de vaatwasser en doe de machinereiniger (van b.v. Calgon of Una van Aldi) en laat de machine op de hoogst toegestane temperatuur draaien. Alle vetresten en vuilaanslag worden hiermee uit de machine gespoeld.

Water wordt niet meer weggepompt

Dit heeft betrekking op de filters en de afvoerpomp. Controleer de volgende zaken:

 • Zijn de filters goed schoon
  Vuile filters houden het water tegen waardoor de afvoerpomp het water niet kan wegpompen. Verwijder grote etensresten. Spoel de filters af onder de warme kraan.
 • Is de afvoerpomp geblokkeerd
  Onder in het filter zit de ingang van de afvoerpomp. Verwijder het filter, groffilter en vetfilter, en voel onderin of er soms vuil zit voor de ingang. Verwijder al het vuil.
 • Is de afvoerslang verstopt
  Controleer de afvoerslang of deze verstopt zit, of ergegens is geknikt. Probeer dit te verhelpen zodat de afvoerpomp het water weer kan wegpompen.
 • Spoel de vaatwasser met Soda
  Giet een kopje soda met warm water in de afvoerpompingang. Laat dit, het liefst een aantal uren, inweken en start de vaatwasser. De sodaoplossing zal nu eventuele vetresten oplossen. Er is nu een kans dat ook de afvoerpomp weer (deels) zal gaan werken.

Vaatwasser vervangen

Is je vaatwasser al op leeftijd, of ben je gewoon toe aan een nieuwe vaatwasser

Meer informatie over vaatwassers

Laatst aangepast op maandag 14 september 2020 08:16
×

TOP