This website is using cookies
×

OV Chipkaart info

Met de komst van de OV Chipkaart is het reizen in het openbaar vervoer complexer geworden.

Tips over de OV chipkaart en het gebruik van deze kaart in het openbaar vervoer.

OV Chipkaart

De OV-chipkaart is sinds 2007 de opvolger van de strippenkaart en sinds 2014 het papieren treinkaartje. Met één kaart heb je toegang tot het hele openbaar vervoer: trein, bus, tram en metro.

De OV-chipkaart is ongeveer even groot als een bankpas. De kaart bevat een chip (NFC) die wordt opgeladen met een saldo in euro's, of met een reisproduct zoals een enkele reis, retour of abonnement.

Soorten OV-chipkaarten

 • Persoonlijke OV-chipkaart
  Deze kaart is ontwikkeld voor persoonlijk gebruik. De kaart wordt geregistreerd en gekoppeld aan een persoon. Daarna is het mogelijk om hier abonnementen en kortingsproducten op te zetten. Ook is het mogelijk om deze kaart automatisch op te laden als het saldo te laag wordt.
 • Anonieme OV-chipkaart
  De anonieme OV-chipkaart is niet gekoppeld aan een bepaalde persoon. Hierdoor kun je met meerdere mensen op deze kaart reizen. Je kunt echter niet op hetzelfde moment op de kaart reizen met meerdere personen.
 • Eenmalige OV chipkaart
  Deze chipkaart is de vervanger van het losse kaartje en is ideaal voor het geval u incidenteel met het OV reist. De eenmalige ov chipkaart kunt u na gebruik weggooien en deze zijn na het inchecken meestal geldig voor een vaste duur of een vastgesteld traject.
 • Zakelijke kaarten
  Deze kaarten worden door werkgevers ter beschikking gesteld onder de naam business card.

OV Chipkaart software

De OV Chipkaart registeert alle ritten in het openbaar vervoer. Via diverse kanalen is het mogelijk om deze ritinformatie in te zien. Na explicite toestemming kun je zelfs de in- en uitstaptijden per station of halte zien.

OV Chipkaart website

De website vor de ov chipkaart geeft ook de mogelijkheid om ritinformatie in te zien. Dit overzicht is minder overzichtelijk dan de informatie van de app, maar met de juiste filters is er wel voldoende informatie.

OV Chipkaart APP

De app is beschikbaar voor Android en Apple (ios). De app geeft een overzichtelijk beeld van de ritinformatie. Er kunnen meerdere ov chipkaarten toegevoegd worden zodat je alle kaarten van het gezin kunt beheren in één app.

Vergeten om uit te checken

Bij het inchecken wordt er door de vervoerder een reservering gemaakt als borg. Dit bedrag wordt bij het uitchecken verrekend met de werkelijke ritprijs. Als je niet uitcheckt, weet de vervoerder dus niet waar je bent uitgestapt en wordt het volledige borgbedrag in rekening gebracht.

Geld terug vragen

Als je vergeet uit te checken, dan kun je de betreffende vervoerder verzoeken om het afgeschreven bedrag te corrigeren. De procedure hiervoor is per vervoerder verschillend!!!

Klachten OV Chipkaart

Trein en Bus

Openbaar vervoer info

Laatst aangepast op zondag 08 januari 2017 13:44
×

TOP