This website is using cookies
×

Mondkapjes kopen tegen Corona

Mondkapjes voor het openbaar vervoer Mondkapjes voor het openbaar vervoer

Het Coronavirus heeft het jaar 2020 volledig op zijn kop gezet.

Wie had begin 2020 kunnen bedenken dat de hele wereld stilgelegd zou worden om een pandemie van het COVID-19 Coronavirus?
Het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte was iets dat we zagen in China en Japan en dan met name tegen de luchtvervuiling.

Sinds 1 juni 2020 is het gebruik van mondkapjes in Nederland, en vele andere landen, ook verplicht in het openbaar vervoer.

Soorten mondkapjes

Een willekeurig mondkapje is nog niet direct het juiste mondkapje. Er bestaan diverse soorten mondkapjes en de werking hiervan is nogal verschillend.

In grote lijnen onderscheiden we 3 soorten mondkapjes (of mondmaskers, mondneusmaskers, gezichtsmaskers). De zorg gebruikt ademhalingsbeschermingsmaskers (FFP-maskers) en medische gezichtsmaskers (ook wel chirurgische maskers). Daarnaast bestaan er niet-medische gezichtsmaskers.

 • FFP-maskers (filtering facepiece particles-maskers)
  De FFp mondmaskers beschermen de drager tegen stofdeeltjes en virussen in de lucht. Ze bestaan in 3 categorieën: FFP1, FFP2 en FFP3. Een hoger getal duidt op een hogere beschermingsgraad. FFP-maskers voldoen aan de Nederlandse normen voor ademhalingsbeschermingsmiddelen (NEN-EN 149+A1).
 • Medische mondkapjes
  De medische mondmaskers beschermen vooral een ander voor besmetting door de drager van het masker. Zo kunnen ze een rol spelen in het tegengaan van verspreiding van het virus. Daarnaast beschermen deze maskers de drager tegen opspattend vloeistof. Medische gezichtsmaskers voldoen aan de Nederlandse normen voor medische gezichtsmaskers (NEN-EN 14683+C1).
 • Niet-medische mondkapjes
  De niet medische mondmaskers zijn zelfgemaakte of commercieel geproduceerde maskers. Deze zijn vaak gemaakt van stof of ander textiel en ook vaak wasbaar. Deze herbruikbare mondmaskers zijn niet gestandaardiseerd en ongeschikt voor gebruik in de gezondheidszorg.

Mondkapjes kopen

Mondkapjes zijn lange tijd schaars geweest. Op dit moment zijn de mondkapjes weer te koop bij drogisterijen zoals Kruidvat en Etos of warenhuizen zoals de Hema en Action.

Mondkapjesplicht

Met ingang van 1 december 2020 geldt in Nederland een mondkapjesplicht in alle openbare ruimtes. Dit betreft openbare gebouwen, winkels, openbaar vervoer, scholen, ziekenhuizen, artsen en apotheken.

Mondkapjes in het openbaar vervoer

De mondkapjesplicht voor het openbaar vervoer is ingevoerd op 1 juni 2020. Als je vanaf deze datum met de trein, bus, tram of metro reist, gelden er een aantal regels om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt.

 • Mondkapjes dragen op het perron en bushalte is niet verplicht.
 • Bij elke reis in het ov heb je een nieuw of gewassen mondkapje nodig. Dus als je in de ochtend én in de middag of avond reist, heb je twee mondkapjes nodig, of moet je het tussendoor goed wassen.
 • Zonder mondkapje kom je de trein, bus, tram of metro niet in. 
 • Je moet het mondkapje ruim voordat je tram, bus, trein of metro instapt, opzetten. Maar op het perron is het mondkapje dus nog niet verplicht.
 • Het advies is om het mondkapje in het ov zo min mogelijk af te zetten.
 • Zonder mondkapje reizen, je riskeert een boete van €95,-

 

×

TOP