Drukfilters voor de vijver hebben, in tegenstelling tot meerkamerfilters, een beperkte filtercapaciteit. Het drukfilter schoonmaken is dan ook regelmatig nodig.
Doordat het filtermateriaal relatief klein is, is ook de biologische werking beperkt. Hierdoor zal een drukfilter sneller 'vollopen' waardoor de filtercapaciteit terugloopt en schoonmaken of spoelen van het drukfilter noodzakelijk is.
Op de vijverbodem vormt zich een sliblaag die gevormd wordt door afstervende plantenresten en afval dat door de vissen geproduceerd wordt.
Een beetje bodemslib is geen probleem, maar als er teveel vijverslib ontstaat kunnen er problemen ontstaan met de waterkwaliteit. Het daarom noodzakelijk om regelmatig overtollig vijverslib te verwijderen.
In veel vijvers draait een vijverpomp die dag en nacht water pompt naar een vijverfilter of waterval.
Deze vijverpompen die soms al vele jaren draaien en verbruiken 24 uur per dag stroom. Het vervangen van een oudere vijverpomp door een moderne energiezuinige vijverpomp kan daarom heel rendabel zijn en is ook goed voor het milieu. Vaak verdien je het aankoopbedrag van een energiezuinige vijverpomp binnen 1 jaar al weer terug.
Zuurstofplanten zijn belangrijk in een evenwichtige en heldere vijver.
Zuurstofplanten leven van Koolzuur (CO2) en mineralen (voedingszouten) in het vijverwater en zetten deze om in zuurstof.
Door voldoende zuurstofplanten in de vijver, ongeveer 5 planten per kubieke meter, worden overtollige voedingsstoffen opgenomen en daarmee overmatige algengroei, zoals zweefalg, voorkomen.