This website is using cookies
×

Drukfilter vijver schoonmaken

Drukfilters voor de vijver hebben, in tegenstelling tot meerkamerfilters, een beperkte filtercapaciteit.

Doordat het filtermateriaal relatief klein is, is ook de biologische werking beperkt. Hierdoor zal een drukfilter sneller 'vollopen' waardoor de filtercapaciteit terugloopt. Regelmatig onderhoud van een drukfilter is dan ook nodig.

Wat is een drukfilter

Een drukfilter is een gesloten filtersysteem voor kleine tot middelgrote vijvers. Het bestaat uit een gesloten vat met daarin filtermateriaal dat bestaat uit diverse schuimpatronen en eventueel biologische filtermassa zoals vijversubstraat. Doordat het filter gesloten is, kan deze onder de waterspiegel geplaatst worden. Door de vijverpomp wordt er een druk opgebouwd in het filter waardoor het vijverwater door het filtermateriaal wordt geperst. Door deze overdruk is het ook mogelijk om een hogergelegen waterval van water te voorzien.

Drukfilter opstarten

Een drukfilter heeft zonder maatregelen ongeveer 6 weken nodig om volledig operationeel te worden. In deze periode wordt de bateriecultuur opgebouwd en start de nitrificatie van de schadelijke afvalstoffen in het vijverwater.
Om dit proces te versnellen kun je het vijverfilter helpen door vooraf een bacteriecultuur toe te voegen. Dit noemen we het enten van het filter.
Strooi een laagje van ongeveer 5 - 10 cm vijversubstraat in het filter. Vul het filter met een laagje water tot net boven het substraat. Voeg daarna vriesdroge bacteriën toe en laat het filter zo ongeveer 30 minuten staan. In deze tijd beginnen de bacteriën zich te vermenigvuldigen en nestelen ze zich in het substraat op de bodem.
Sluit nu het filter en sluit de pomp aan. De bacterieën in het filter zullen zich nu razendsnel in het filter vermenigvuldigen en zo al direct starten met de biologische omzetting van schadelijke stoffen.

Drukfilter onderhoud

Een (druk)filter moet zo weinig mogelijk schoongemaakt worden. In het filter bevindt zich een waardevolle bateriecultuur die de biologische filtering verzorgt. Grondig schoonmaken van het filter zal een deel van deze cultuur vernietigen waardoor de filterende werking teniet wordt gedaan.

Drukfilter spoelen

Als de doorstroming van het drukfilter minder wordt, dan is het filterschuim verzadigd. Je kunt dan het beste het filter spoelen. Hierdoor wordt overtollig vuil uit het filter gespoeld en kan het vijverwater weer door het filter stromen.

Dit spoelen is bij de diverse filtermerken en typen verschillend. Veel filters beschikken over een spoelstand. Hierbij wordt d.m.v. een draaiknop de spoelstand geactiveerd. Vijverwater wordt nu omgekeerd door het filter gepompt. Een extra aansluitnippel wordt dan gebruikt om het vervuilde water uit het filter te pompen zonder dat dit in de vijver terecht komt.

Drukfilter schoonmaken

Het drukfilter volledig schoonmaken kan direct na het vijverseizoen. Dit is ongeveer begin november. Er is veel discussie over het wel of niet gebruiken van pomp en filter tijdens het winterseizoen. Zelf kies ik er altijd voor om begin november de vijverpomp uit te schakelen en het filter schoon te maken.
Bij het schoonmaken wordt het filterschuim volledig uitgespoeld en het filtervat en deksel schoongemaakt. Demonteer ook de UVC buis, en maak deze goed schoon. Eventueel ook direct de UVC lamp vervangen.

Drukfilters

Kijk hier voor een overzicht van drukfilters

Laatst aangepast op zaterdag 18 juli 2020 00:11
×

TOP