This website is using cookies
×

Algen bestrijden in de vijver

Een mooie heldere vijver kan in een paar dagen tijd veranderen in een groene soep.

Dit wordt meestal veroorzaakt door een explosie van algengroei die zich moeilijk laat verwijderen.

Hoe ontstaan Algen

Algen en wieren worden vaak gezien als waterplanten. Wieren en algen lijken misschien wel op planten maar dat zijn ze niet.

Algen ontstaan uit sporen. Onder invloed van zonlicht en warmte gaan deze sporen en algen zich razendsnel vermenigvuldigen. Een glasheldere vijver kan hoerdoor in korte tijd veranderen in een groene algenvijver. Deze algen nemen veel zuurstof op en kunnen zo zorgen voor een zuurstoftekort in de vijver. Ook ontnemen ze zonlicht zodat de zuurstofplanten slecht groeien.

Soorten algen

Er zijn vele soorten algen. Voor een juiste bestrijding is het noodzakelijk om te bepalen wat voor soort algen er in de vijver aanwezig zijn.

Draadalgen

Draadalgen zijn draadvormige wieren, die zich gemakkelijk hechten aan de vijverrand, plantmanden en waterplanten. Ze kunnen heel snel groeien en vormen dan grote proppen, die zelfs kunnen gaan drijven op de vijver. Deze draadalgproppen overwoekeren de andere planten en daarmee komt het biologisch evenwicht in de vijver in gevaar.

Zweefalgen

Groen vijverwater ontstaat door zweefalg en komt daarom vooral voor in jonge vijvers met voedselrijk water. Ze ontwikkelen zich razendsnel. Behalve dat het vijverwater verandert in een groene soep, ook is het vervelend dat de groei van je zuurstofplanten stagneert.

Deze minuscuul kleine algen zweven los in het water, vermeerderen zich explosief en geven een groene kleur aan het water, waardoor je op den duur nauwelijks nog vissen of de bodem kunt zien.

Algen bestrijden

Filter met UV Lamp

Je kunt de zwevende algen in de vijver doden met behulp van UV licht.

Speciaal voor de vijver is er de UV lamp of UV-C lamp. Meestal wordt de UV lamp gecombineerd met het vijverfilter. Bij een UV-C filter wordt het vijverwater langs een UV lamp geleid. Hier wordt het water wordt als het ware gesteriliseerd en worden de zweefalgen, ziektekiemen en schimmels vernietigd.
Hierdoor zal het vijverwater helder worden. 

Veel vijverfilters worden uitgerust met een UV-C unit in de eerste filterfase. Hierbij kan het UV licht niet in contact komen met de micro-organismen in het biologische filter. 

Als je de UV-C lamp jaarlijks vervangt, ben je verzekerd van een optimale werking gedurende het hele vijverseizoen.

Energiezuinige Vijverpompen

Kijk hier voor een overzicht van producten om algen in de vijver te bestrijden.

Laatst aangepast op dinsdag 25 augustus 2020 21:32
×

TOP