This website is using cookies
×

Zonnepanelen kopen en plaatsen

Zonnepanelen kopen en plaatsen Zonnepanelen kopen en plaatsen

De kosten voor energie, stroom en gas, lopen de laatste jaren steeds meer op.
Bezuinigen op je energieuitgaven door het kopen en plaatsen van zonnepanelen is rendabel en een goede investering in het milieu en de eigen portemonnee.

Zonnepanelen

Zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen (PV) worden, met name door de dalende prijzen van deze zonnepanelen, op steeds meer woningen geplaatst. Doordat deze bron van 'gratis' energie steeds goedkoper wordt, is de terugverdientijd van 15 jaar tegenwoordig al teruggebracht tot ongeveer 7 jaar.

Uit onderzoek is gebleken dat de waarde van een huis met zonnepanelen ruim 7.000 euro hoger ingeschat wordt dan hetzelfde huis zonder zonnepanelen. De eventuele verkoop van je huis met zonnepanelen lijkt daarmee de investering al ruim goed te maken.

Zonnepanelen leveren stroom zodra er licht op valt, dus van zonsopgang tot zonsondergang. Ook op bewolkte dagen wordt er nog steeds stroom geleverd, maar het rendement van de zonnepanelen is tijdens volle zon natuurlijk wel aanmerkelijk hoger dan tijdens bewolking. Dus ook in het niet altijd zonnige Nederland is het rendabel om zonnepanelen te plaatsen.

Zonnepanelen zijn niet in staat om de piekstroom te leveren die nodig is voor b.v. een wasmachine. De zonnepanelen leveren gedurende de dag continu stroom aan de huisinstallatie. Wat de zonnepanelen niet kunnen leveren, wordt aangevuld vanuit het energienet. De stroom die teveel wordt opgewekt wordt teruggeleverd aan het energienet. Aanhet eind van het jaar worden deze twee verrekend zodat je alleen de werkelijk geleverde stroom hoeft te betalen. Dit noemen we salderen.

Plaatsen van zonnepanelen

Voor optimaal rendement worden in Nederland zonnepanelen op het zuiden gericht onder een hoek van 36 graden.  Hoe verder van deze ideale situatie wordt afgeweken, hoe lager het rendement.

Omvormers

De omvormer zal de aangeleverde gelijkstroom van de zonnepanelen omvormen naar de benodigde 230 volt wisselstroom voor het elektriciteitsnet. De omvormer registreert ook de opbrengst van de panelen en zal, afhankelijk van het type, deze informatie communiceren via wifi of netwerkkabel met een cloud applicatie.

Electriciteitsmeter

De electriciteitsmeter moet geschikt zijn voor teruglevering.
Bij de oude draaischijfmeter is dit geen probleem, deze zal bij terugleveren ook daadwerkelijk achteruit gaan draaien.
Bij een digtale- of slimme meter is het afhankelijk van het type of terugleveren mogelijk is. Als deze niet geschikt is voor terugleveren, dan zal de netbehherder deze gratis omwisselen.

Subsidieregelingen

Jaarlijks worden er landelijke regelingen aangeboden waarmee subsidie op de aanschaf van zonnepanelen wordt gegeven. Als de subsidiepot leeg is, dan moet je weer wachten op de nieuwe subsidiepot voor het volgende jaar.

BTW terugvragen

Na installatie kun je, sinds 20 juni 2013, de BTW van de installatiekosten en de materialen terugvragen bij de belastingdienst.
Deze belastingregel geldt als gevolg op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Door het terugvragen van de BTW wordt de bezitter van de zonnepanelen door de belastingdienst aangemerkt als ondernemer. Hoerdoor moet over de opgewekte stroom dus ook BTW betaald worden aan de belastingdienst. Omdat de totale som van de te betalen BTW in de meeste gevallen onder de drempelwaarde van €1345,- blijft, kun je vrijstelling aanvragen voor deze  BTW afdracht.
Je betaalt dan alleen in het eerste jaar ongeveer €40,- BTW en daarna heb je volledige vrijstellling.

Zonnepanelen kopen

De markt voor zonnepanelen is door de grote vraag enorm groot en onoverzichtelijk geworden.

Het kiezen van de juiste zonnepanelen en leverancier is lastig en een beetje hulp daarbij is altijd welkom.
Vraag daarom vooraf altijd offerte aan bij diverse leveranciers.

Maak daarom gebruik van een zonnepanelenvergelijker om zo een duidelijk inzicht te krijgen in de diverse mogelijkheden en prijzen van zonnepanelen.

×

TOP